Filmare

Kinnekulle har med sin natur, ljuset och kulturen alltid lockat kreativa människor. Från Linné till Kerstin Ekman. Om man sträcker ut området runt Kinnekulle lite så finns det en rad filmare både förr och nu som gjort filmer, mer eller mindre inspirerade av Kinnekulle. Ibland med ett innehåll som visar de sköna pastorala miljöerna men också några som har ett innehåll med en stark kontrast till den intensiva storstadsmiljön.

Arne Sucksdorff (f.1917 – d.2001)
Från Stockholm men bodde i trakten av Skara. Arne Sucksdorff studerade konst och film i Berlin och debuterade 1940. Kortfilmen “Människor i stad” kom 1947 och fick då en Oscar för den.
Hans första långfilm var “Det stora äventyret” (1953).  Under mitten på 1960-talet bodde han i Brasilien där han gjorde filmen “Mitt hem är Copacabana” (1965). För den filmen fick han en Guldbagge.

Stefan Jarl (f.1941 – )
Filmare och dokumentärfilmare med stark socialt engagemang. Grundade Folkets Bio 1973.
Stefan började sin filmbana hos Arne Sucksdorff. Han har sedan dess gjort en rad hyllade filmer, både dokumentära och spelfilmer. Mest kända är nog “Mods-trilogin”, med “Dom kallar oss mods” (1968), “Ett anständigt liv (1979) och “Det sociala arvet” (1993).
Två filmer har speciell anknytning till Kinnekulle. Det är spelfilmen “Jag är din krigare” (1997), om en 13-årig pojke som bosätter sig i naturen för att rädda de vilda djuren från människans destruktivitet.
Den andra filmen är den underbara skildringen av Krögaren Stefan på Forshems Gästgiveri med människor och miljöer som ger skön feelgood-känsla. Obetalbart när Stefan skildrar hur han efter några glas, på natten gömmer kontanterna från ett stort bröllop och sedan vaknade på morgonen utan att komma ihåg var han gömt pengarna.
Vackrast när räven i början av filmen springer med ett byte i munnen utefter den gamla grusvägen, samtidigt som bommarna går ner och rälsbussen passerar framför räven. Såna ögonblick kan bara Stefan Jarl fånga!


Mats Helge Olsson (f.1953 – )
En märklig men spännande person är Mats Helge Olsson. Om man är cineast kan min inte ha missat hans “the Ninja Mission” från 1984. Nyligen sände SVT dokumentären “Regissören som försvann”. (2013)
Mats började sin filmbana genom att producera något som kom att kallas “lingonwesterns”, en parafras på filmgenren spagettiwestern. Mats har gjort en rad filmer, varav tre stycken tillsammans med underbara Per Oscarsson. Men i den osäkra bransch det är så blev Mats filmäventyr under en ekonomisk katastrof i början på 1980-talet. Efter detta startade Mats en filmfabrik i Västergötland för lågbudgetfilmer och det var där ninja-filmen gjordes.

IMG_2188
Rekvisita från Mats Helge Olssons Västgötska filmfabrik