Kinnekulle är inte en vulkan, men har faktiskt fått sin form tack vare en vulkan. Men ingen fara för utbrott, det är 450 miljoner år sedan vulkanen var aktiv. Vulkanens topp består av hård diabas och det är det som gjort att den mjukare kalkstenen inte skrapades bort under istiderna.
Cementafabriken som finns kvar i Hällekis, hade sitt kalkbrott här under hela 1900-talet. Då var det inte särskilt idylliskt, det var som Mordors gruvor, det dammade, bullrade, lastbilar, grävmaskiner och dynamiten härskade.
Idag är det en spännande och vacker plats. I solnedgången lyser kalkstenen i brottets östra sida alldeles röd, det känns som att stå och titta ut över Grand Canyon.
Sommaren 2002 fylldes brottet av marshaller, dova trummor, rostiga maskiner och fantasifulla människor när lajvet Futuredrome genomfördes. På nätterna var det magiskt att stå på kanten och höra industribasen, se eldarna, sång och höra sorlet av människor som rörde sig i skuggorna.
Idag är det en egen värld. En dalgång med grönska, vatten och vackra vyer. Följ med på en vacker flygning över brottet som det ser ut idag.
(video från Playlens Aerial)
I kalkstenen finns fossiler, miljoner år gamla. Rekommenderar att du åker den lilla vägen så du kommer till utsiktsplatsen vid södra änden av brottet. Där breder hela brottet ut sig framför dig. Till höger reser sig de branta kalkstensväggarna i röda och gula toner, rakt fram en vy rakt in i brottet, och när du lyfter blicken breder innahavet Vänern ut sig med en obruten horisont av vatten.